4 december

De Man van Smarten

Hij was veracht en van mensen verlaten, een man van smarten en vertrouwd met verdriet, ja, als iemand voor wien men het gelaat verbergt; Hij was veracht en wij hebben hem niet geacht. (Jes. 53:5)
Dat deze woorden van schoonheid hun weerklank vinden in de harten van hen, die er op ingesteld zijn om het schone te horen, bewijst juist, dat het hart erkent, dat het een Man van smarten nodig heeft; dat het niets verachtelijks ziet in Een, die door de wereld veracht wordt. En dat het hart het grote verschil erkent tussen de hemelse waarden en die van de wereld. Roem en toejuichingen zijn voor de groten der aarde, verachting en verwerping voor de Zoon van God.
Een van de dingen, die Mijn discipelen altijd moeten trachten te doen is, dat zij de waarden van de wereld buiten beschouwing laten en alles alleen beoordelen naar de hemelse waarden. Probeer geen lof en aandacht van mensen te verkrijgen. Deze dingen zijn niet voor jou. Jij volgt een Christus, die veracht wordt. Zie hoe de menigte jouwt, spottend met stenen gooit, en toch heerst er in die rustige kleine schare een geluk en blijdschap, die de smalende menigte nooit kan kennen.
Volg toch eens die kleine schare, waarnaar men stenen werpt en die men hoont, en dan zul je ontdekken, dat deze uit gewone mensen bestaat, die bespot en veracht worden. Sluit je aan bij die kleine schare en dan zul je Gods majesteit voelen in de tegenwoordigheid van Hem, die bij mensen veracht en verworpen was. Kransen om Zijn hoofd en toejuichingen zouden alleen maar afbreuk doen aan die Majesteit.
Blijf in je donkere uren, als menselijke hulp ontbreekt, heel dicht bij de Man van Smarten. Voel, dat Mijn liefdevolle hand de jouwe drukt in stil, maar volkomen begrijpen. Ook Ik was vertrouwd met verdriet. Geen hart kan pijn lijden of Mijn hart lijdt ook pijn. 'Hij was veracht, en wij hebben Hem niet geacht'.

Trek jezelf terug

Niet in de menigte is het, dat geliefden elkaar leren kennen en liefhebben. Dat is alleen in de stille tijden.
Zo is het ook met de Mijnen en Mij. In de tedere momenten van het alleen zijn is het dat zij leren alles wat Ik voor een ieder kan betekenen.
Sluit de wereld met zijn veel te opdringerige aanspraken buiten. Dan zul je, als gevolg van de kracht en de vrede en de blijdschap die over je komen, ernaar verlangen om alleen te zijn met Mij.